COLUMN: Litmanen, de vriendelijke legende van Amsterdam

20-2-2018 20:15 - Door: MaxKoehorst

COLUMN: Litmanen, de vriendelijke legende van Amsterdam

Jari Litmanen, wie kent hem niet. Litmanen speelde bij Ajax de sterren van de hemel en werd in 7 jaar tijd één van de beste Ajacieden ooit. Ook al ben je geen Ajacied, zul je vast geen echte hekel hebben aan de goedlachse Fin.

Vervolg: COLUMN: Litmanen, de vriendelijke legende van Amsterdam

Litmanen werd tussen 1992 en 1999 bij Ajax een legende door niet alleen de club trouw te blijven na de Champions League-winst van 1995, hij scoorde ook nog eens aan de lopende band en was niet egoïstisch. Ook zijn vriendelijke houding en positieve insteek lag de fans in de ArenA (en in De Meer natuurlijk) heel goed. De Finse legende uit Lahti werd binnen een mum van tijd een Amsterdamse jongen. Hij speelde 257 wedstrijden voor Ajax en scoorde daarin 136 keer. Bij Liverpool en FC Barcelona lukte het hem niet goed om zich aan te passen en – vooral bij Liverpool – had hij te maken met een lastige trainer.

 

Litmanen leefde voor zijn sport; geld stond op een lager pitje dan voetballen. Litmanen dacht niet aan vroeg vertrekken naar het buitenland en speelde liever nog een tijdje in zijn thuisland. Litmanen bedankte altijd iedereen van de staf en hielp soms mee met de was. Tegenwoordig zien we dit bijna nergens meer. De Man van Glas was zo opgevoed en vond het de normaalste zaak van de wereld, de Fin had dit allemaal meegekregen vanuit huis. Natuurlijk was de voetbalwereld vroeger anders maar dat wereldje mag weleens wat normaler worden, wat minder absurde bedragen en wat meer gezelligheid. Want door dat gezellige voetbalwereldje krijg je juist helden als Litmanen.

 

Maar waar heb je tegenwoordig dit soort clubmensen? Bij veel Eredivisie-clubs zijn er geen spelers meer te vinden die het 7 jaar bij dezelfde club kunnen uithouden en zie je alleen maar weer snelle transfers met zoveel mogelijk geld. Als je lang bij dezelfde club blijft herinneren fans je tenminste nog, zoals de afgelopen tijd gebeurde met Dirk Kuyt en Robin van Persie, die allebei terugkwamen bij Feyenoord na een lange afwezigheid en allebei een warm onthaal kregen.

 

De Fin stopte in 2011 pas met voetballen nadat hij na 2004 een heel rijtje aan clubs versleet verspreid over Scandinavië en Europa. Toch blijft het leuk om elk jaar filmpjes van hem terug te zien op zijn verjaardag; 20 februari.


◄ vorige bericht ► volgende bericht

COLUMN: Litmanen, de vriendelijke legende van Amsterdam

Een korte samenvatting: Jari Litmanen, wie kent hem niet. Litmanen speelde bij Ajax de sterren van de hemel en werd in 7 jaar tijd één van de beste Ajacieden ooit. Ook al ben je geen Ajacied, zul je vast geen echte hekel hebben aan de goedlachse Fin..

Meest gelezen