KNVB bespreekt arbiter Bas Nijhuis na aanhoudende kritiek

13-2-2018 19:22 - Door: M.d.Z.

KNVB bespreekt arbiter Bas Nijhuis na aanhoudende kritiek

Afgelopen zondag was Bas Nijhuis de arbiter in het duel tussen Sparta en PSV, waar PSV aanvaller Luuk de Jong geen goed woord overhad voor de man met de fluit.

Vervolg: KNVB bespreekt arbiter Bas Nijhuis na aanhoudende kritiek

Luuk de Jong liet na afloop weten niet tevreden te zijn over de manier waarop Bas Nijhuis het spel laat 'doorgaan' en vindt dat de spelers meer beschermd moeten worden.

 

Dick van Egmond reageert als eerste op de uitlatingen van Luuk de Jong, ''Ook Bas Nijhuis dient te fluiten volgens de geldende regels. Hij heeft de ruimte daar zijn eigen draai aan te geven. Maar als hij de regels niet naleeft, hangen we aan de bel. Zijn manier van fluiten is bij ons echt wel onderwerp van gesprek, dat ga ik niet ontkennen. Er is een bandbreedte die je als scheidsrechter kunt opzoeken. We weten allemaal dat Bas die ruimte graag benut. Wij spreken hem aan als hij daaroverheen gaat. Ook op de maandelijkse bijeenkomsten is het onderwerp van gesprek. Onze voornaamste zorg is dat de verschillen tussen de scheidsrechters onderling niet te groot zijn. Het risico is dat er bij jongere arbiters kopieergedrag ontstaat. Wij moeten blijven aangeven hoe je met de geboden ruimte moet omgaan. Ik heb geen zorgen over de manier waarop hij zijn wedstrijden leidt, nu gaat het weer over Bas omdat trainers en spelers van PSV en Sparta er een mening over hadden. Ik zag eerlijk gezegd niet veel aanleiding. Het fluiten van Bas wordt nu eenmaal vaker uitvergroot. Soms ook terecht. Als we er maar scherp op blijven.'

 

Mario van de Ende voegt daar aan toe, 'In Nederland klinkt al een tijd de roep om meer echte kerels in ons voetbal. Nijhuis neemt dat met zijn manier van fluiten wel héél letterlijk. Het is aan clubs en trainers dat te creëren, niet aan de scheidsrechters. Ook ik hou van mannelijk voetbal, maar Nijhuis gaat soms te ver in wat hij toelaat. Ik dacht even dat hij dit seizoen zijn lesje had geleerd. In de twee voorgaande jaren liep het de spuigaten uit. In Nederland oogstte hij daarmee een tijdje waardering en sommige arbiters gingen hem kopiëren. Maar nu zie je de irritatie groeien: afgelopen weekeinde bij Luuk de Jong, bij Dick Advocaat. Dan keert de wal het schip. Niet voor niets raakte Nijhuis vorig jaar zijn plek kwijt in het elitekorps van de UEFA. Een dergelijke corrigerende aanpak vanuit de KNVB had kunnen helpen. Maar dat is niet gebeurd. Het is voor iedereen beter als er één lijn wordt gevolgd. Dan nóg is er genoeg ruimte als scheidsrechter je eigen ideeën en persoonlijkheid erop los te laten. Hoe beter en duidelijker de arbitrage, hoe beter het spel zich ontwikkelt.'


◄ vorige bericht ► volgende bericht

KNVB bespreekt arbiter Bas Nijhuis na aanhoudende kritiek

Een korte samenvatting: Afgelopen zondag was Bas Nijhuis de arbiter in het duel tussen Sparta en PSV, waar PSV aanvaller Luuk de Jong geen goed woord overhad voor de man met de fluit..

Meest gelezen